Persoonsgebonden budget

Wanneer jij of je kind zorg nodig heeft door ziekte, een handicap of ouderdom kan er een Persoonsgebonden budget (PGB) aan worden gevraagd. Het PGB is een bedrag waarmee je maandelijks zorg in kunt kopen bij een zorgverlener als DoenJa Maatschappelijke Dienstverlening. Het inkomen of vermogen van de zorgbehoevende persoon is niet van belang of iemand wel of niet in aanmerking komt voor een PGB. De financiële situatie heeft wel invloed op de hoogte van de eigen bijdrage. Deze wordt door een instantie vastgesteld.

Er zijn vier soorten PGB

w
PGB vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voor huishoudelijke hulp, begeleiding of dagbesteding;
w
PGB vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW) voor verzorging en verpleging thuis;
w
PGB vanuit de Jeugdwet, voor zorg aan kinderen tot 18 jaar;
w
PGB vanuit Wet langdurige zorg (WLZ), voor langdurige zorg thuis.
Welke jij aan moet vragen hangt af van je situatie. DoenJa kan je helpen met deze aanvraag, neem daarvoor contact met ons op. Onze experts weten precies welke hulp je nodig hebt en bij wie je daarvoor moet zijn. De instanties waar je een PGB aan kunt vragen zijn de gemeente, de zorgverzekeraar of het zorgkantoor in de regio.
Wanneer je langdurige zorg nodig hebt, wordt er bij DoenJa gewerkt met een Persoonsgebonden budget vanuit de WLZ. Nadat je PGB is aangevraagd en goed is gekeurd kunnen wij veel uit handen nemen. Over de administratieve taken die daarbij komen kijken hoef jij je geen zorgen te maken. Je verdient rust en de juiste zorg, geen onnodige stress.
Let op! Een Persoonsgebonden budget vanuit de WLZ wordt aangevraagd via de overheidsinstantie CIZ.