Cursus wijzer in geldzaken

De gemeente is verplicht te helpen met schulden die inwoners niet zelf op kunnen lossen. De juiste hulp bieden kan resulteren in een betere en financieel gezonde toekomst. Je kunt bij de gemeente om hulp vragen of de gemeente biedt deze hulp uit zichzelf aan. Wanneer men betalingsachterstanden heeft, denk bijvoorbeeld aan het betalen van de huur of energiekosten, is de schuldeiser verplicht dit te melden bij de gemeente. Zij ondernemen vervolgens actie.

Cursus in geldzaken 

Het minnelijk traject komt voor het echte schuldregelingstraject. In deze fase brengt men, samen met onze begeleiders, alles op orde om ervoor te zorgen dat het minnelijk traject zal slagen. Een schuldregelingstraject wordt daarmee voorkomen, dat traject is zwaarder en heftiger. De hulpbehoevende meldt zich bij de gemeente, deze kijkt of de persoon aan de voorwaarden van de gemeente voldoet en koppelt deze vervolgens aan onze begeleiders.

In deze fase proberen onze begeleiders afspraken te maken met de schuldeisers. Dat zijn de partijen die nog geld van de persoon in kwestie tegoed hebben.

Wat doen onze begeleiders?

Zoals eerder benoemd nemen de begeleiders van DoenJa Maatschappelijke Dienstverlening contact op met schuldeisers om betaalafspraken te maken. Hoeveel moet er maandelijks worden betaald? Binnen welke periode moet de schuld afbetaald zijn? Allemaal vragen die de revue passeren en waar onze begeleiders bij helpen.

Daarnaast maken zij een plan om de schulden af te lossen. We maken daarmee echt alles inzichtelijk zodat er een compleet overzicht ontstaat waar we verder mee kunnen. Om die afspraken na te komen is het belangrijk dat er schriftelijke afspraken worden gemaakt met de persoon in kwestie. Ook dat behoort tot ons takenpakket.

Wanneer iemand een bepaald uitgavenpatroon heeft, is het lastig om daar verandering in te brengen. Door in de beginfase de vaste lasten voor iemand te regelen en deze persoon met schulden weekgeld te geven, krijgen we meer grip op de situatie.

Ons doel

Eén van onze doelen is de hulpbehoevende persoon zo spoedig mogelijk ‘schuldenvrij’ te laten leven. Maar dat is niet het enige. Iemand is niet voor niets bij ons terechtgekomen. Tijdens het traject verbeteren we de kennis. Door meer inzicht te creëren in financiële situaties, de werking van geld en andere zaken komen zij na onze hulp een stuk minder snel in de financiële problemen terecht. Het doel is dus niet alleen schuldenvrij te worden, maar ook schuldenvrij te blijven. Het stukje bewustwording is dus van groot belang, dit begint al met het weekgeld. Men komt erachter dat met minder geld leven ook een optie is, de rest kan bijvoorbeeld gespaard worden.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.