Ambulante Begeleiding

Met ambulante begeleiding begeleiden wij cliënten in het dagelijks leven. Het is ons doel ervoor te zorgen dat cliënten niet inleveren op de kwaliteit van leven. Dit maken we mogelijk door zorg op maat aan te bieden zodat cliënten de regie over hun eigen leven kunnen behouden. Zij maken op die manier zelfstandig deel uit van de (plaatselijke) samenleving.

Een ander doel is ervoor zorgen dat cliënten gewoon thuis kunnen blijven wonen. Thuis voelen zij zich op hun gemak, kunnen ze tot rust komen en voelt men zich veilig. Om die reden komen onze begeleiders in de meeste gevallen bij cliënten thuis over de vloer. De mate van zelfredzaamheid wordt door andere instanties beoordeeld.

De start van ambulante begeleiding

Om in aanmerking te komen voor ambulante begeleiding moet men contact opnemen met de gemeente. Zij verwijzen een cliënt door naar iemand die de mate van zelfredzaamheid zal beoordelen. Deze persoon of instantie zal de cliënt vervolgens naar DoenJa Maatschappelijke Dienstverlening doorverwijzen. Wij maken een afspraak, komen langs en geven de begeleiding vorm.

Er wordt door andere instanties bepaald hoeveel uur in de week een cliënt recht heeft op begeleiding. Binnen 6 weken na je aanvraag dient er een onderzoek te worden gedaan door de gemeente, zij kijken dan of je al zorg ontvangt vanuit andere wetten. Denk hierbij aan de zorgverzekeringswet. Vaak is er meer mogelijk dan men denkt. Ook bij het aanvragen van ambulante begeleiding kunnen we cliënten helpen.

Denk bij ambulante begeleiding aan:

w

Hulp bij het inrichten van een (sociaal) netwerk. We kijken samen waar en aan wie iemand behoefte heeft. Soms is zelf in contact komen met anderen niet makkelijk, wij ondersteunen daarin.

w

Hulp bij het leren omgaan met mentale beperkingen. Niet iedereen wordt geboren met een mentale beperking, soms komt dit op latere leeftijd. Het kan lastig zijn om daarmee om te gaan, daar ondersteunen wij cliënten in. Door deze hulp proberen we de kwaliteit van leven te behouden en te verbeteren.

w

Hulp bij het ontdekken van vaardigheden en deze in weten te zetten. Soms is men zich niet bewust van zijn of haar vaardigheden, wij helpen deze te ontdekken en leren cliënten deze vaardigheden in te zetten. Ook het ontwikkelen van vaardigheden hoort bij ambulante begeleiding.

w

Hulp bij het zelfstandig wonen. Het doen van de afwas, administratie, noem het maar op en wij schieten te hulp. Met deze manier van begeleiden maken we het mogelijk om zelfstandig te kunnen en blijven wonen.

w

Hulp bij het vinden van een passende baan. Door cliënten te helpen bij het vinden van een passende baan krijgen zij hun leven vaak weer op de rit. Soms heb je gewoon een steuntje in de rug nodig.

Wat doen onze ambulante begeleiders?

Om je een beter beeld te geven van onze werkzaamheden hebben we onderstaand een opsomming gemaakt. Naast de onderstaande werkzaamheden doen we meer, niets is te gek. We zetten ons iedere dag weer in het leven van cliënten beter en makkelijker te maken. Onze werkzaamheden:
w

Het aanbrengen van structuur in iemands leven;

w
De sociale en emotionele vaardigheden van iemand helpen verbeteren en/of ontwikkelen;
w
Meereizen met het openbaar vervoer;
w
De zelfredzaamheid en zelfstandigheid van cliënten verbeteren;
w
Het leren omgaan met vastgestelde problematieken;
w
Helpen zoeken naar een zinvolle dagbesteding en dagindeling;
w
Het helpen opbouwen van een sociaal en/of zakelijk netwerk waarmee cliënten verder kunnen;
w
Uitvoeren van administratieve werkzaamheden;
w
Ervoor zorgen dat het financieel goed met iemand gaat door ook daarin te begeleiden.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Of kom je er zelf niet helemaal uit? Neem contact met ons op. Bel of mail, dan helpen we je verder!