Dagbesteding

Met een zinvolle dagindeling krijgen zij meer structuur in het leven. Deze structuur is nodig om het herstel te bevorderen en kans op een terugval te verminderen. Voor cliënten met een psychiatrische aandoening kan een goede indeling het verschil betekenen tussen een goede of slechte dag. Op een slechte dag voelen zij zich niet fijn, op hun gemak en kunnen andere plannen minder goed ten uitvoer worden gebracht. Door dit te voorkomen verbeteren we de kwaliteit van leven. Ook met een aandoening kan het leven mooi zijn, daar zorgen we bij DoenJa voor.
Licht verstandelijk beperkt (LVB) of zorgbehoevend zijn hoeft niet te betekenen dat de daginvulling nietszeggend hoeft te zijn. Juist mensen die zorg nodig hebben of gehandicapt zijn hebben behoefte aan een zinvolle indeling van de dag. Anderen die wij helpen zijn mensen die herstellende zijn van een verslaving of die last hebben van psychiatrische aandoeningen.
We maken samen met de client een planning en brengen structuur aan in het dagelijkse leven. Zo ook zorgen wij ervoor dat de client weer buiten komen en gaan we soms met cliënten een rondje wandelen. Daarnaast zorgen we ervoor dat administratieve taken worden verricht en bieden wij ondersteuning bij moeilijke gesprekken met instanties. Er wordt duidelijk aangegeven wat wanneer wordt gedaan en waarom we daarvoor kiezen. Die structuur helpt een ander verder.

Kosten

Individuele zorg, zoals ambulante ondersteuning wordt genoemd, valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet en helpt je met de aanvraag. Een indicatie aanvragen kan via hen, zij zullen vervolgens contact met DoenJa MD opnemen.

Eigen bijdrage

In 2021 betaalt iedereen voor hulp of ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning een vaste eigen bijdrage van maximaal € 19,- per maand. Gemeenten mogen zelf kiezen of zij deze eigen bijdrage verlagen, informeer hiervoor bij de gemeente.

In de volgende situaties hoef je geen eigen bijdrage te betalen:

w
Wanneer je getrouwd bent of een partner hebt en minimaal één van jullie heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt.
w
Wanneer de gemeente heeft bepaald dat een eigen bijdrage niet nodig is.
w
Wanneer je reeds een eigen bijdrage betaalt voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg (WLZ).
w
Hulp bij het zelfstandig wonen. Het doen van de afwas, administratie, noem het maar op en wij schieten te hulp. Met deze manier van begeleiden maken we het mogelijk om zelfstandig te kunnen en blijven wonen.
Ook weer kunnen genieten door een zinvolle dagindeling? Neem contact met ons op, we helpen je met de aanvraag bij de gemeente.