Maatschappelijke begeleiding statushouders

Het is niet niks om je vaderland te ontvluchten. De redenen kunnen uiteenlopend zijn, maar makkelijk is het nooit. Moet je jezelf eens voorstellen dat je in een nieuw, onbekend land terechtkomt met een andere manier van leven. Waar je niets van weet. Dat kan angstig en misschien wel ongemakkelijk zijn. Andere kosten, gewoontes en een onbekende cultuur. Zonder goede begeleiding kan je in de problemen terechtkomen. Een statushouder weet bijvoorbeeld niet dat er iedere maand betaald moet worden voor het gas, water en licht. Om goed in te kunnen burgeren en goed te kunnen functioneren in de Nederlandse maatschappij biedt DoenJa Maatschappelijke Dienstverlening begeleiding aan statushouders.

Asielzoekers

Het aantal mensen dat hun geboorteland ontvlucht op zoek naar een betere toekomst stijgt al jaren. Zij komen in Nederland terecht en kunnen asiel aanvragen. Cultuurverschillen kunnen het lastig maken om jezelf als ´nieuwkomer´ aan te passen. De manier van leven, gewoontes, verkeersregels, huishoudelijke kosten, zomaar een aantal voorbeelden die in Nederland vaak anders zijn dan in het geboorteland.

DoenJa MD helpt deze Nieuwkomers van Nederland! We ondersteunen hen niet alleen met het maken van een geweldige start in ons land, we zorgen er ook voor dat zij in de toekomst niet in de problemen komen en een stabiel bestaan kunnen opbouwen. Betalingen worden verricht, we geven uitleg over de Nederlandse cultuur, gewoontes en kunnen helpen met de taal. Begeleiders van DoenJa zijn verschillendede talen machtig en zijn op de hoogte van bepaalde cultuurverschillen, waardoor communiceren met deze doelgroep net wat makkelijker wordt.

Gemeenten

Wanneer statushouders naar een vaste verblijfplaats verhuizen in een bepaalde gemeente, moet de gemeente begeleiding regelen. En er komt best veel op hen af. Denk aan het wonen in een onbekende stad buiten het asielzoekerscentrum, de
Nederlandse taal moeten leren en een weg vinden in de Nederlandse wet- en regelgeving. Ook wordt er van hen verwacht dat zij zelf een inburgeringscursus regelen en er moet gezocht worden naar werk. Onze maatschappelijke begeleiders helpen statushouders tijdens deze periode en maken het integreren in de Nederlandse samenleving net wat makkelijker

Wat doen onze begeleiders?

Vanaf het moment dat iemand in een bepaalde gemeente komt wonen, en onze begeleiders worden gekoppeld aan deze statushouders, begeleiden wij hen. Echt alle praktische zaken komen aan bod. Het afsluiten van verzekeringen, het helpen
begrijpen van de vaste lasten die men in het land van oorsprong niet kent, het zoeken naar een (tand)arts, een school voor de kinderen en hulp bij het vergroten van het sociale netwerk. Je hebt mensen nodig om verder te komen. We doen er alles aan statushouders zo snel mogelijk zelfredzaam te maken en we zorgen ervoor dat zij zelfstandig een fijn en goed leven op kunnen bouwen in Nederland.

Waarom moet er hulp aangeboden worden aan statushouders?

Mensen die voor andere doeleinden naar Nederland komen, denk aan zaken of om te studeren, kunnen zich voorbereiden. Zij kunnen in het thuisland meer leren over de cultuur, samenleving, gewoontes en andere praktische zaken. Zij hebben daar de tijd voor. Bij een statushouder is dat niet het geval. Er moet gevlucht worden, van het ene op het andere moment. Je komt als statushouder in een land terecht waar je niets kent
De meeste statushouders hebben geen toegang tot het internet en kunnen zichzelf dus ook niet op die manier voorbereiden. Ook niet wanneer zij in een AZC of ander centrum verblijven. Zij hebben alles achter moeten laten en zijn allang blij dat ze veilig zijn. Ze beginnen echt op nul, ook het sociale netwerk hebben zij achtergelaten. Als iemand dan aan zijn lot over wordt gelaten kan dit ontzettend moeilijk zijn. Het zelf zoeken naar hulp is eng. Wat als ik niet begrepen word? Wat denken deze mensen van me?
Dan is het fijn dat je bij wordt gestaan door iemand die het land, de samenleving en alles regels en wetten goed kent. Onze begeleiders zijn bekend met alles wat een statushouder nodig heeft en kunnen op die manier bijdragen aan een succesvolle integratie in de Nederlandse samenleving. Een goed begin is het halve werk, ook wanneer het aankomt op integratie. We zorgen er met onze manier van werken ook voor dat kinderen een succesvolle toekomst tegemoet gaan.